Tel:

0649408684

Email

info@fysiotherapieaandemaas.nl

Adres

Albrandswaardsedijk 74T, 3172 AA Poortugaal

Er zijn verschillende compressiehulpmiddelen beschikbaar, hieronder geef ik u meer uitleg.

We gaan uit van Stepped care, dat houdt in dat we niet zwaarder behandelen dan dat noodzakelijk is. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je zo zelfstandig mogelijk kan omgaan met het oedeem. Deze hulpmiddelen worden o.a. ingezet om het oedeem te verminderen, zodat op een oedeemvrij been een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten kan worden. Onderaan de pagina vind u een filmpje over het beleid van een compressiehulpmiddel.

Let op: het is belangrijk om een EAI af te nemen vóórdat er gezwachteld wordt of compressiematerialen zoals de ACD ingezet wordt.

CoFlex dubbellaagszwachtel

Zwachtelmaterialen

Hierin zijn een aantal opties.

  • Traditionele korte rekzwachtel
  • Dubbellaagse plakzwachtel
  • Gecombineerd met mobiderm verband

We kiezen de optie die het beste bij uw situatie past. We zetten de zwachtels in om het oedeem in korte tijd te reduceren. De mobiderm is een PPD, zie hieronder.

Deze hulpmiddelen kan ik voor je bestellen met een verwijzing van de huisarts, zodat we deze daarna in de therapie kunnen toepassen.

Mobiderm

Point Pressure Device (PPD)

Dit is een  is een compressiesysteem bestaande uit een omhulsel van textiel, gevuld met schuimdeeltjes of andere samenstelling van verschillende grootte. Hierdoor worden hoge puntdrukken afgewisseld met lage drukken. Door het verschil in druk creëren we een ‘route’ waardoor het oedeem afgevoerd kan worden. ‘Vloeistof zoekt naar de weg van de minste weerstand’.

We zetten de PPD in tijdens de nacht of op rustmomenten overdag zodat de fibrose (harde plekken) verminderen en oedeem verder afgevoerd wordt. Dit hulpmiddel wordt voor een langere tijd ingezet.

Deze hulpmiddelen kan ik voor je bestellen met een verwijzing van de huisarts, zodat je deze als aanvulling op het zelfmanagement kan gebruiken.

Farrowwrap

Adjustable Compression Devices (ACD)

Een ACD is een klittenbandsysteem. Dit hulpmiddel wordt ingezet wanneer er langdurig gezwachteld dient te worden en bijvoorbeeld een therapeutisch elastische kous (TEK) (nog) niet mogelijk is.

Deze hulpmiddelen kan ik voor je bestellen met een verwijzing van de huisarts, een machtiging en een aanvraagformulier, zodat je deze als aanvulling op het zelfmanagement kan gebruiken.

Lymfetaping

De bekende gekleurde sporttape kan ook ingezet worden bij oedeem. Er wordt op een speciale manier getapet, De tape zorgt voor drukverschillen, hierdoor wordt er een weg van de minste weerstand gecreëerd en kan het oedeem afgevoerd worden door het lichaam.

Lymfepads

Er zijn verschillende soorten lymfepads, wat hardere, wat zachtere, allemaal om ervoor te zorgen dat oedeem goed wordt afgevoerd en/of fibrosevorming wordt verminderd/tegengegaan. Deze hulpmiddelen worden gebruikt onder een BH, TEK of compressiekleding. Deze hulpmiddelen kan ik voor je bestellen met een verwijzing van de huisarts, zodat je deze als aanvulling op het zelfmanagement kan gebruiken.

Verbandschoenen

Verbandschoenen zijn soms nodig wanneer u door het zwachtelen of gebruik van een ACD niet meer in uw eigen schoenen kunt. Met een verwijzing van uw huisarts kunnen we de verbandschoenen aanvragen.

Vergoeding

De meeste hulpmiddelen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, soms valt het wel en soms niet onder het eigen risico en soms is een eigen bijdrage van toepassing. Kijk altijd uw polis informatie na, of bel met uw zorgverzekeraar.

Op de website van het patiëntenplatform NLNet vind u veel informatie over (lip)oedeem.

Aanvragen

De huisarts kan de verwijzing voor een compressiehulpmiddel naar ons toesturen via ZorgDomein of u kunt een papieren verwijzing meenemen naar de afspraak.